Ture Lidström

Ture Lidström 1917-1995

”jag har en dröm
en utopi
att varelser från en avlägsen planet
skall invadera jorden och
tvinga människan till besinning
att blunda för vanvettet på jorden
leder till den oundvikliga katastrofen
en förändring av människans sinnelag
är den enda och slutliga vägen till räddning”
Motto för utställningen på Galleri De Unga 1969

Ture Lidström föddes på Kungsholmen i Stockholm som nummer tre i en syskonskara på åtta. Han visade tidigt konstnärliga anlag och gick utbildningen för teckningslärare på Tekniska Skolan, (föregångaren till Konstfackskolan) i Stockholm.
1949 började Lidström på Konstakademien/Konsthögskolan i Stockholm där han helt satsade på Skolan för Grafisk konst. Lidströms grafiska blad från dessa år var något nytt i svensk grafik. Han införde det nonfigurativa i abstrakta kompositioner och konstruktiva stadslandskap.
1952 bildades ett konsortium med H.M. Konung Gustav VI Adolf i spetsen vilket gav möjlighet för Lidström att vistas i England och Frankrike under drygt ett år. Under utlandsvistelsen ägnade sig Lidström mycket åt att teckna. Färg tog också alltmer utrymme, pastellkritor och akvarell var hans främsta medier. Han började även arbeta med collage samt en serie skrapkartonger kom också till under denna tid.
Lidström utvecklade en egen metod för bilder och skulpturer i collage-teknik där han arbetade med av honom själv infärgat och strimlat rispapper. Pappersfibrerna i samverkan med ofärgat cellulosaklister bildar en homogen enhet i vått-i-vått teknik. Skulpturerna kompletteras ofta av accenter eller mönster i akvarell eller gouache före den avslutande lackeringen.

Ture Lidström är representerad på:
Nationalmuseum, Moderna Museet, H.M. Konung Gustav VI Adolfs samlingar, Statens Konstråd, Nasjonalgalleriet i Oslo, Museet i Bergen, Falu museum, Kalmar museum.